Tipik hırsızlarının tersine, çalma hastaları kişisel kazanç elde etmek, cesaretlerini ölçmek , intikam duygusu , dikkat çekmek veya isyankâr olmak için çalmazlar. Aksine, çalma dürtüleri çok kuvvetlidir ki, bu durumu  durduramaz engel olamazlar. Çalma davranışları çoğunlukla  kendiliğinden  ve başka bir kişilerden  yardım talep etmeden  gerçekleşir. Kleptomani hastaları genellikle avmler,  mağazalar ve süpermarketler gibi halka açık yerlerde hırsızlık yaparlar. Bazıları ise arkadaş ortamlarında ya da bulundukları   sosyal ortamlarda başkalarının eşyalarını çalabilir.

Kleptomani Belirtileri Nelerdir?

  • İhtiyaç duyulmayan eşyaları çalma konusunda güçlü dürtüler duyma ve bu dürtüleri kontrol altına almada zayıflık,
  • Dürtüler oluştuğunda hissedilen gerginlik, endişe veya uyarılma hissi,
  • Çalarken rahatlama, tatmin ve zevk duyma,
  • Çaldıktan sonra kendini suçlu hissetme, pişmanlık duyma, kendinden nefret etme, utanma veya tutuklanma korkusu duyma,
  • Dürtülerin geri dönüşü ve kleptomani döngüsünün tekrar edişi.

Hastalığının Özellikleri Nelerdir?

Aslında , çalınan eşyaların kleptomani hastası için aslında bir  değeri yoktur ve  kişi bunları satın alabilecek gücü vardır.  Çalınan eşyalar çoğunlukla kullanılmazlar.  Hatta bazı kleptomanlar, çaldıkları eşyaları bağışlar ya da aile üyelerine ve arkadaşlarına hediye eder. Bazıları ise gizlice çaldıkları eşyaları çaldığı yere geri götürüp bırakır. Çalma dürtüsü dönem dönem gelip gidebilir veya zamanla daha az ya da daha yoğunlukta hissedilebilir.

Kendinizde ya da yakı çevrenizde  bu belirti ve özellikleri gözlemliyorsanız psikolojik yardıma başvurmalısınız. Çoğu insan tutuklanacaklarını ya da hapsedileceklerini düşünerek yardım almaya korkar. Ancak uzman doktor, tedavi sürecinde hasta gizliliği ilkesine bağlı kalır.

 Kleptomani Tedavisi

Kleptomani seyrek olarak görülen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden genel bir tedavi yöntemi de yoktur. Bazı hastalar, nedeni bilinemeyen bir şekilde tedavi olma konusunda oldukça isteksiz davranırlar.

Tedavi yöntemleri içerisinde en çok kullanılan psikiyatrik tedavi ile birlikte terapistin yöntemi olan ‘örtük duyarlılaştırma”dır. Bu yöntem kısa sürmesi nedeniyle çok fazla tercih edilir. Hastadan, hırsızlık anını baştan sona hayal etmesi istenir. Daha sonra terapist yardımıyla olumsuz sonuçları hayal edilir . Terapist, hastanın bu hırsızlık sonucunda aile ve arkadaşlarından alacağı tepkileri olabildiğince karamsar ve olumsuz bir tabloyla anlatır. Çalma eylemi sonucundaki sıkıntı ve stres ile hastanın koşullanması sağlanır. Bunun sonucunda hastada nefret uyanır ve bir daha hırsızlık yapmak istemez.

 

Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir