Cinsel işlev bozukluğunun kabul gören bir tanımı yoktur. Masters ve Johnson cinsel işlev bozukluğunu cinsel yanıt döngüsünde tatminkar cinsel uyarılma ve/ doyuma (orgazm) ulaşmada soruna yol açabilecek bir aksaklık olarak tanımlarlar. Yani cinsel yaşamından tatmin olmama ve bunun sürekli olması hali.
Psikiyatrinin temel kitabı olan DSM-IV cinsel işlev bozuklukları için cinsel yanıt döngüsünü belirleyen sürecin bozulması ya da cinsel ilişkide ağrı ile karekterizedir. Ve tanı konulmadan önce kişinin cinsel istek beklentiler ve performansına yönelik tutumlarını etkileyebilecek etnik, kültürel, dini ve sosyal yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.
Cinsel Sorunlar Nasıl Aşılmalıdır ve Neler Yapılmalıdır?
Cinsel işlev bozuklukları cinsel yaşantıyı büyük oranda etkilemektedir. Cinsel yaşantı, cinsel zevk, cinsel doyum ve orgazm hayatın doğal bir parçasıdır.
Cinsel yaşantı için “doğru” olarak adlandırılan bir yol yoktur bununla birlikte; cinsellik ile ilgili büyük önyargılardan biri sadece güdülerle yaşandığıdır.
Çoğunluğun bildiğinin aksine cinsellikle ilgili genel geçer bilgiler vardır ve bu bilgileri öğrenmek ve bu bilgileri uygulamak cinsel hayatın kalitesini arttırır. Aslında herkesin kendi cinselliği ile ilgili keşfedeceği bir çok bireysel nitelikler vardır. Bunlar başka bireylerin , hatta canlıların cinsel-fiziksel ve ruhsal sınırlarına saygı gösterildiği sürece uygulayabilir; bununla birlikte cinsel sağlık için kabul görmüş ve adlandırılmış bir “normal” yoktur.
Sonuca bakacak olursak cinsellik zevk alarak, kendi bedeninizi iyi tanıyarak ve koruyarak, partnerimizin de sınırlarına saygı göstererek, sorumluluk duygusuyla ve istendiğinde yaşanması gereken, sağlıklı yaşamın bir işlevidir.
Cinsel işlev bozukluklarının sebebi çözüme kavuştuktan sonra tedavisi daha kolay olmaktadır. Cinsel işlev bozuklukları tedavi edilebilmektedir.
Sağlıklı cinsellikle ilgili yanlış bilinen başka bir bilgi de ancak partnerle yaşanması gerekliliğidir. Bazı bireyler cinselliği tek başlarına da yaşamak isteyebilirler. Tek başına da yaşanan düzenli cinsel hayat kişinin bedensel ve ruhsal sağlığı ve kendi bedenini tanımasını sağlar. Cinsel hayat, cinsel zevk ve orgazm öncelikle kişinin kendi sorumluluğudur.
Cinsel işlev bozuklukları bireyin cinsel hayatını olumsuz etkileyebilmektedir. Cinsel sorunların yaşanmaması adına , kişilerin cinsel sağlık hakkında bilgi edinmeleri , eğitim ve tıbbi bakıma ulaşabilmeleri gerekmektedir. Cinsel işlev bozuklukları ile ilgilenen sağlık çalışanları kadın hastalıkları ve doğum, üroloji, psikiyatri uzmanları, aile hekimleri, ebeler olarak sıralanabilir.