Panik bozukluğu, göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, baş dönmesi veya karın ağrısı gibi fiziksel belirtilerin eşlik ettiği beklenmedik ve tekrarlanan yoğun korku ataklarıdır. Bu hissi çoğu kez bir kalp krizi veya diğer hayatı tehdit eden tıbbi durum belirtilerini taklit eder. Sonuç olarak, kapsamlı ve pahalı tıbbi prosedürler doğru teşhis veya rahatlama sağlayamayana kadar panik bozukluğunun teşhisi sık sık yapılmamaktadır.

Panik bozukluğu olan birçok kişi, bir sonraki kişinin ne zaman ve nerede vuracağından endişe ederek aşırı kaygılar geliştirir. Neyse ki panik bozukluğu olan insanlar için etkili tedaviler yapılabilmektedir .

PANİK ATAK NEDENLERİ

Kalıtım, diğer biyolojik faktörler, stresli yaşam olayları ve nispeten normal vücut reaksiyonlarını abartılı bir biçimde düşünülmesinin panik bozukluğun başlangıcında bir rol oynadığına inanılıyor. Bazı araştırmalar panik atakların beynin “boğulma alarmı mekanizması” nın faaliyete geçtiği ve yanlışlıkla ölümün yakında olduğunu bildirdiğini ortaya koyuyor.

TEDAVİLER

Panik bozukluğuna yönelik tedavi, ilaç, psikoterapi veya ikisinin kombinasyonunu içerir. Bilişsel-davranışçı terapi, psikoterapiler, insanlara panik ataklarını nasıl farklı şekilde göstereceğini öğretmekte ve kaygı düzeyini azaltmanın yollarını göstermektedir. Psikoterapiler panik bozukluğu olan kişilerin% 70 ila 90’ında panik ataklarını azaltabilir veya önleyebilir. Çoğu hasta, birkaç haftalık tedaviden sonra önemli ilerleme gösterir. Nüks görülebilir, ancak  etkili bir şekilde tedavi edilebilir.

PANİK ATAĞA EŞLİK EDEN BOZUKLUKLAR

Depresyon: Panik bozukluğu hastalarının yaklaşık yarısı, yaşamları boyunca bir süre klinik depresyon atağı geçirebilir. Majör depresyon, sürekli bir üzüntü veya boşluk hissi, umutsuzluk duygusu ve diğer semptomlarla kendini gösterebilir. Dahası, panik bozukluğu olan kişilerin yaklaşık% 20’si intihara teşebbüs edebilir.

Madde Bağımlılığı: Panik bozukluğu olan kişilerin yaklaşık% 30’u durumlarından kaynaklanan sıkıntıyı gidermek için başarısız girişimlerle alkol ve% 17 oranında kokain ve esrar gibi kötüye kullanım ilaçları kullanabiliyor. Madde bağımlılığı veya depresyon gibi diğer bozuklukların uygun tanı ve tedavisi sayesinde panik bozukluğun tedavisi de başarılı sonuç verir.

Basit Fobiler ve Agorafobi: Panik bozukluğu olan insanlar genellikle panik atak geçirme olasılığı ile ilişkili belirli olaylara veya durumlara irrasyonel korkuları geliştirir. Yükseklik korkusu ve köprüleri geçme korkusu basit fobi örnekleridir. Panik atak sıklığı arttıkça, kişi genellikle başka bir saldırının oluşabileceğinden korkar veya yardımın mümkün olmadığını düşündüğü yerlerden kaçınmaya başlar. Bu kaçınma nihayetinde şiddetli korku ve endişe nedeniyle bilinen ve güvenli çevrenin ötesine geçemeyen agorafobiye dönüşebilir. Genel olarak, bu korkular korkunç durumlara tekrar tekrar maruz kalınarak çözülebilirken, kendilerine karşı daha az hassas olma özel teknikleri uygulanır.

Sosyal Fobi: Sosyal fobi, kişinin başkaları tarafından olası incelemelere maruz kaldığı düşünülen sürekli korku durumudur ve utanç verici ya da aşağılayıcı olabilecek korkulara neden olur. Sosyal fobi terapi ya da ilaçlar ya da her ikisi ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB): OKB’de kişi, anlamsız ve üzücü fakat üstesinden gelinmesi oldukça zor olan tekrarlayan düşünce ve davranış modelinde sıkışıp kalır. Sayma, uzun süre el yıkama ve tehlike tekrar tekrar kontrol etme gibi ritüeller, kişinin zamanının çoğunu işgal edebilir ve diğer etkinliklere müdahale edebilir. Panik bozukluğu gibi, OKB etkili ilaç ve / veya psikoterapi ile tedavi edilebilir.

Fiziksel Semptomlar: Panik bozukluğu olan insanlar, aralıklı olarak gastrointestinal kramp ve ishal veya kabızlık ile karakterize veya bazı insanlarda panik atakları tetikleyebilecek mitral kapak prolapsusu adı verilen nispeten küçük bir kalp rahatsızlığı ile karakterize irritabl bağırsak sendromuna da sahip olabilirler. Aslında, panik bozukluğu, kalp krizi veya kronik yorgunluk ile bağlantılı olmayan göğüs ağrısı gibi, açıklanamayan tıbbi problemlerle birlikte ortaya çıkar.

haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir